Tang

Dato/Tid
27/10/2020
19:00 - 21:00

Lokation
Grenaa Gymnasium, N.P. Josiassensvej 17, Grenaa


Underviser
Annette Bruhn,
seniorforsker i marin økologi, Aarhus Universitet

Pris
Gratis

Tilmelding
Ingen

AFLYST pga Corona-situationen!

………………………………………………………………………………..

Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet

Under havets overflade vokser tang i et væld af
forskellige farver, former og størrelser. Tangskovene,
der vokser langs klodens kyster, er lige så vigtige
i havets økosystemer som skovene er for livet på
landjorden.
Fra polerne til ækvator skaber tang både fødegrundlag
og gemmesteder for utallige marine organismer – fx fisk
og smådyr. Samtidig bidrager tang til at holde både
havmiljøet og klimaet i balance idet tang optager
næringsstoffer fra havvandet, optager CO2 fra atmos-
færen, producerer ilt og modvirker forsuring af havet.

Mennesker har udnyttet tang som en ressource siden
tidernes morgen. Tang er blevet høstet i havet eller
samlet op fra stranden, og flere folkeslag har udviklet
sindrige systemer til at dyrke tang.
Tang er blevet brugt til mad, foder til husdyr, gødning til
markerne og som råstof til produktion af kemikalier og

tilsætningsstoffer. Vidste du fx at det er stoffer fra tang
der giver din kakaomælk den cremede konsistens,
binder lidt ekstra vand i hamburgerryggen og holder
sammen på din tandpasta?

Over hele verden bliver der forsket i at dyrke og anvende
tang til nye formål som bioenergi, plastik og tekstiler.
Også inden for lægevidenskab opdager man nye mulig-
heder i tang: måske kan tang i fremtiden afhjælpe tarm-
sygdomme og Alzheimers. Og inden for landbruget er
der lovende udsigter til at stoffer fra tang kan reducere
køers udledning af klimagassen metan.

Med det stigende behov for flere bæredygtige ressourcer
på Jorden er der kommet mere fokus på tang.
Flere og flere mennesker får mod på selv at høste og
spise tang – også i Danmark; selvom de fleste af os
lige skal vænne os til tangens smag af umami med dens
noter af grønne ærter, græs, lakrids eller bacon.

Tang er faktisk ikke planter – de er alger. Hør hvad tang
og alger egentlig er for nogen skabninger – og hvad der
adskiller dem fra planter og dyr. Hør også om de sær-
prægede måder tang formerer sig på, hvordan man
dyrker tang og om de bæredygtige løsninger tang
kan bidrage med i fremtiden. Kan vi redde hele verden
med tang?

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Grenaa Gymnasium
og
Science and Technology, Aarhus Universitet

En snorkeltur i en dansk tangskov kan være en næsten
ligeså farvestrålende oplevelse som et tropisk koralrev.
(Foto: Peter Bondo Christensen

Tangskove rummer masser af liv, men søpindsvin er
mere en fjende end en ven og kan fortære enorme
tangskove på kort tid. (Foto: Erling Svendsen)

Flere kommercielle firmaer dyrker tang i danske
farvande. Her høstes sukkertang der har vokset
sig store på lange liner. (Foto: Teis Boderskov)

BEMÆRK ved tilmelding:
Udfyld venligst felterne: Navn, Telefon og E-mail, så vi kan komme i kontakt med dig, hvis der sker ændringer i programmet.
Hvis du ikke har en email-adresse, skal du bruge denne: no@rep.ly

  • Norddjurs Folkeuniversitet
  • v/ Birgit Årsnes
  • Sommerlyst 55, 8500 Grenaa
  • 2344 8014
  • Tlf.: 8632 0885
  • CVR: 33334052
  • info@norddjursfolkeuni.dk
www.norddjursfolkeuni.dk
    HP P PH@