Videnskaben bag øl

Dato/Tid
19/11/2024
19:00 - 21:00

Lokation
Kino Grenaa m.fl., Østergade7, Grenaa


Undervisere
Birgitte Skalhauge,
forskningsleder ved Carlsberg Laboratorium

Erik Lund,
brygmester ved Carlsberg Laboratorium

Tilmelding
Ingen

Pris
Gratis

Foredraget livestreames fra
Science and Technology, Aarhus Universitet

………………………………………………………………………………..

Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl – deres forsknings-
laboratorium har gennem årene også udviklet viden og
nye teknikker som ikke kun har forbedret produktionen
af øl, men som også har bidraget til forskning i bl.a. gær
og klimatolerante planter.

Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl – deres traditionsrige
forskningslaboratorium har gennem årene udviklet viden og
nye teknikker som også har forbedret produktionen af øl.
Carlsberg Laboratorium har desuden bidraget til den grund-
læggende naturvidenskab da forskere på laboratoriet har
gjort flere store videnskabelige opdagelser – fx rendyrk-
ningen af gær, udviklingen af pH-skalaen og den klik-kemi
som Morten Meldal fik Nobelprisen for i 2022.

Der ligger en masse videnskab til grund for det gode øl,
og i dette foredrag kan du dykke med ned i forskningen i
og udviklingen af de ingredienser som bruges til ølpro-
duktionen.
Hør lederen af Carlsberg Laboratorium, Birgitte Skadhauge,
og laboratoriets brygmester, Erik Lund, fortælle om forædling
af byg og humle og hvordan man dyrker dem bæredygtigt.

Du vil også høre om hvordan spiring af byg – dvs. maltning –
kan give forskellige malttyper med forskellig smag.

I Carlsberg Laboratorium arbejder de også på udviklingen
af nye typer af gær som ikke danner alkohol, men stadig
gærer. Disse nye gærtyper kan bruges til produktion af
alkoholfrit øl uden at skulle anvende forskellige efter-
behandlinger der kan påvirke smagen af øllet.

I foredraget vil du derudover få indsigt i den nyeste
banebrydende teknologi inden for klimatolerante fødevarer.
Teknologien bruges til at finde nye forbedrede egenskaber
i planter som kan øge deres kvalitet eller udbytte under
forskellige klimatiske forhold. Det er ikke kun forskning i
nutidens planter der kan hjælpe med klimatilpasningen
af fødevarer: hør om fundet af 2 mio. år gammelt DNA
fra planter og træer i Nordgrønland som kan give indblik
i hvordan fortidens planter tilpassede sig deres skiftende klima.


Birgitte Skadhauge,
forskningsleder ved Carlsberg Laboratorium

 

Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem
udvalgte øltyper.

Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås
i foredraget.

NB. Dette foredrag varer en halv time længere end normalt.

 

Du kan bl.a. overvære foredragene her:
Kino Grenaa (tilmelding nødvendig)
Grenaa Gymnasium
Rimsøhuset
Ørum Sognegård

 

 

BEMÆRK ved tilmelding:
Udfyld venligst felterne: Navn, Telefon og E-mail, så vi kan komme i kontakt med dig, hvis der sker ændringer i programmet.
Hvis du ikke har en email-adresse, skal du bruge denne: no@rep.ly

  • Norddjurs Folkeuniversitet
  • v/ Birgit Årsnes
  • Sommerlyst 55, 8500 Grenaa
  • 2344 8014
  • Tlf.: 8632 0885
  • CVR: 33334052
  • info@norddjursfolkeuni.dk
www.norddjursfolkeuni.dk
    HP P PH@